Information om Coronaviruset

Så gäller reseskyddet

Coronaviruset har spridit sig till Europa och till de länder vi svenskar ofta reser. Många undrar i samband med detta hur hemförsäkringens reseskydd gäller. Här nedan hittar du svaren.

  • Hemförsäkringens reseskydd gäller för resor i hela världen. Vi hjälper dig när du befinner dig på ditt resmål om du eller någon i familjen blir sjuk, skadad eller bestulen.
  • Reseskyddet gäller inte för de länder och regioner som UD avråder dig att resa till om du inte befann dig på resmålet innan avrådan kom.
  • Om du däremot väljer att resa trots att UD avråder från resor gäller inte längre reseskyddet i hemförsäkringen.

Jag befinner mig i ett drabbat område – vad gäller?

Om du redan rest till ett land eller ett område som under din vistelse blir drabbat av Coronaviruset gäller reseskyddet som vanligt om du blir sjuk eller skadad.

Om du insjuknar kontaktar du SOS International på telefon +45 38 48 80 00.

Om du sitter i karantän

Reseförsäkringen ger ingen ersättning för kostnader som kan uppstå genom att du blir satt i karantän. Om du däremot blir sjuk och behöver vårdas på sjukhus gäller försäkringen.

Om du sätts i karantän uppmanar vi dig att följa instruktionerna från de lokala myndigheterna samt att ta kontakt med Sveriges ambassad eller konsulat om det finns på orten. Om du behöver boka om din hemresa, kontakta resebyrån eller flygbolaget.

Vill du ställa in en planerad resa?

Om du vill avboka en redan köpt resa till ett land eller region som drabbats av Coronaviruset kontaktar du din researrangör eller ditt flygbolag för att undersöka vilka möjligheter du har att avboka eller omboka resan.

Avbeställningsskyddet som ingår i Resextra gäller endast vid akut sjukdom eller olycksfall innan avresan men det gäller inte om du avbokar din resa på grund av rädsla för att bli smittad eller för att UD avråder från resa.

Råd innan avresan

  • Läs och följ UD:s rekommendationer.
  • Om du inte vill åka på en redan planerad eller bokad resa behöver du kontakta ditt rese- eller flygbolag för att ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa.
  • Ditt reseskydd i hemförsäkringen eller din tilläggsförsäkring Resextra ersätter inte avbokning av en planerad resa utifrån denna händelse.

Länder som UD avråder dig att åka till

Vilka specifika länder och regioner det gäller hittar du här.