Förbered dig för vinterns vägar

2020-11-01 | Kommentera

Glöm inte att det är stor skillnad att köra bil på vintern jämfört med den varmare delen av året. Nu när vintersäsongen är här är det viktigt att du går igenom din bil och ser till att den är rätt rustad för säsongen.

  1. Byt till vinterdäck i god tid. I Sverige är det lag på vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars.
  2. Var noga med att kolla lufttrycken i däcken och att däckspåren är tillräckligt djupa.
  3. Under vintern är bromssträckan ofta den dubbla så tänk på avståndet mellan dig och andra bilister.
  4. Har du fått ett stenskott på rutan, se till att laga det omgående. När det är kallt ute kan nämligen ett litet stenskott lättare leda till en stor glasspricka.
  5. För att skydda bilen mot rost, vaxa din bil. Det gör att den skyddas mot salt och grus från vägarna.
  6. Kontrollera att du har tillräckligt med anti-kylarvätska. Det är den som gör att din motor inte fryser de allra kallaste dagarna. Glöm inte heller att tillsätta antifrysmedel i din spolarvätska.
  7. Var förberedd och utrusta bilen med snöborste, isskrapa, ficklampa, bogserlina, förbandsväska och reflexväst. Glöm inte heller att kolla att varningstriangeln är på plats och är i bra skick.
  8. Batteri laddas ut snabbare i kyla så kontrollera ditt bilbatteri. Om ditt batteri är äldre än fem år så kan det ibland vara nödvändigt att byta ut det.
  9. Lyft upp vindrutetorkarna på kvällen om din bil står utomhus under natten.
  10. Att förvara en plastflaska med grus i bilen är en bra idé. Om du kör fast med bilen kan gruset komma till god användning.

Bilförsäkring

Glöm inte heller att se över din bilförsäkring innan du beger dig ut på vägarna. Även om du gjort ditt bästa för att vara förberedd kan du råka ut för en olycka eller möta någon som inte är lika väl förberedd som du är för vintervädret. Vill du läsa mer eller jämföra våra bilförsäkringar, klicka här.