Laddning av elbilar och laddhybrider

2020-08-05 | Kommentera

Intresset för elbilar och laddhybrider växer sig allt starkare. Men det är långt ifrån alla som vet hur man laddar denna typ av bilar på ett säkert sätt. Särskilt i hemmet.

Vanliga eluttag är inte gjorda för att ladda elbilar och har svårt att klara den återkommande höga belastningen. Det kan i värsta fall leda till att en brand uppstår. Måste du trots det använda dig av ett vanligt uttag så är det viktigt att du låter en expert från ett elinstallationsföretag kontrollera anläggningen. Laddkabeln som följer med bilen ska användas för tillfälligt bruk, i de fall man inte har tillgång till en laddbox. Rekommendationen är att man som elbilsägare bör installera en väggmonterad laddbox (eller en fristående laddstolpe) i eller på utsidan av garaget med hjälp av ett elinstallationsföretag. Det är av yttersta vikt för att kunna garantera säkerheten. En laddbox är särskilt gjord för att klara den höga belastningen under en längre tid.

För att hitta registrerade elinstallationsföretag, kika på: kolla elföretaget. Här finner du bolag som har rätt att utföra denna typ av installationer.

Läs också Elsäkerhetsverkets broschyr om vad du bör tänka på vid laddning av elbil i hemmet här.