Reagerar du i tid?

2017-02-25 | Kommentera

Att hålla rätt hastighet i trafiken räddar både liv genom att begränsa din bromssträcka och är positivt för miljön. Du har säkert hör det förut men att köra fortare än vad skyltarna visar innebär ofta bara en marginell vinst i restid.

Om du kör med en hastighet på 100 km/h i en mil som är skyltad med 90 km/h så tjänar du cirka 40 sekunder. I stort sett ingen skillnad alltså. Däremot har du mer än fördubblat risken att dö om det skulle hända en olycka. Även din bränslekostnad och ditt koldioxidutsläpp har ökat så du gör dessutom en större negativ miljöpåverkan.

I diagrammet nedan visas hur lite restiden påverkas per antal körda mil om du höjer hastigheten från 90 km/h.

Håll rätt hastighet i trafiken

Källa: Trafikverket

Din bromssträcka blir längre

När du kör fortare än vad skyltarna visar kommer du alltså inte fram så mycket snabbare. Du får även högre bränslekostnader och du bidrar till en större negativ miljöpåverkan. Dessutom blir din bromssträcka längre ju fortare du kör. Trafikverket bestämmer vilken hastighet en väg ska ha beroende på vägens standard i kombination med hur mycket våld en människokropp tål vid en krock.

Hur snabb är din reaktionsförmåga i trafiken?

Testa hur snabb din reaktionsförmåga är och se om du hinner stanna i rätt tid olika hastigheter genom att spela Trafikverkets spel Stoppsträckan:

Spela spelet Stoppsträckan här